Udruga Hrvatske Autoškole
Gdje se nalazite:   Početna Novosti UTEMELJENOST I DJELATNOST HRVATSKOG SUSTAVA ODGOJA I OBRAZOVANJA SUDIONIKA U PROMETU (DJECE, MLADEŽI I GRAĐANA)

UTEMELJENOST I DJELATNOST HRVATSKOG SUSTAVA ODGOJA I OBRAZOVANJA SUDIONIKA U PROMETU (DJECE, MLADEŽI I GRAĐANA)

14.04.2019. // 20:22

Kliknite za veću fotografijuBriga za sigurnost prometa na cestama Hrvatske stalno se javno apostrofira kao težnja u traganju za što boljim oblicima motivacije kontrolirano – manje rizično postupanje i ponašanje svih sudionika u prometu, osobito vozača motornih vozila. Dugoročno, ta briga nije samo izraz ljudske potrebe za zaštitu ljudskih života i njegovih dobara, ona je institucionalno (društveno) utemeljena kao obveza prometnih i drugih propisa.

 

 

UTEMELJENOST I DJELATNOST HRVATSKOG SUSTAVA ODGOJA I OBRAZOVANJA SUDIONIKA U PROMETU
(DJECE, MLADEŽI I GRAĐANA)


Briga za sigurnost prometa na cestama Hrvatske stalno se javno apostrofira kao težnja u traganju za što boljim oblicima motivacije kontrolirano – manje rizično postupanje i ponašanje svih sudionika u prometu, osobito vozača motornih vozila.
Dugoročno, ta briga nije samo izraz ljudske potrebe za zaštitu ljudskih života i njegovih dobara, ona je institucionalno (društveno) utemeljena kao obveza prometnih i drugih propisa.
U tom kontekstu je i djelatnost osposobljavanja vozača motornih vozila situirana formalno u stručnim organizacijama pod sustav autoškola.
S ciljem da ustanovimo kako bi redefinirana autoškola mogla najbolje doprinijeti većoj prometnoj kulturi i što sigurnosnim postupanju vozača ali i svom vlastitom statusu i djelotvornosti potrebno je razmotriti respektirati ulogu drugih odgovornih subjekata - čimbenika u sveukupnoj prometnoj edukaciji u Hrvatskoj.
Jer, o svima njima ovisi, kakav i koliko učinkovit može biti izvedbeni program u sustavu osposobljavanja vozača motornih vozila, koji je kao što znamo vremenski najkraća životna epizoda u tom cjelovitom sustavu prometne edukacije (cca tri mjeseca, odnosno 65 sati nastave, 30 PPPs i 35 UV).
Zbog toga ne ulazeći u razloge brojnih promjena u preorganiziranom sustavu osposobljavanja vozača u Republici Hrvatskoj, novih zahtjeva u ispunjavanju materijalnih i kadrovskih uvjeta, ovim prikazom htjeli bismo valorizirati cjeloviti sustav prometne edukacije stanovništva a posebno osposobljavanje vozača u njemu.

1. SUDIONICI PROMETA NA CESTAMA HRVATSKE KAO NEPOSREDNI NOSIOCI SVIH PROMETNIH AKTIVNOSTI
2. POKAZATELJI OPĆEG STANJA SIGURNOSTI PROMETA
3. PROPISI KOJI UREĐUJU PROMET NA CESTAMA
4. PROMETNA KULTURA I PROMETNI ODGOJ DJECE I MLADEŽI U OBITELJI ( 0 – 18 GODINA )
5. PROMETNA KULTURA I PROMETNI ODGOJ U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA
6. OSNOVNO ŠKOLSKI PROMETNI ODGOJ, SREDNJOŠKOLSKO PROMETNO OBRAZOVANJE
7. OSPOSOBLJAVANJE KANDIDATA ZA VOZAČE I VOZAČKI ISPITI
8. NACIONALNI PROGRAM SIGURNOSTI U PROMETU
9. SREDSTVA JAVNOG PRIOPĆAVANJA (PISANI I ELEKTRONSKI MEDIJI)
10. ORGANIZACIJE KOJE SE BAVE SIGURNOŠĆU PROMETA
11. DRŽAVNA TIJELA I INSTITUCIJE SUSTAVA


U tom kontekstu sagledati, ulogu, mjesto, program, cijenu, kadrovski potencijal i rezultate u sigurnosti prometa autoškola i vozačkih ispita kao i MUP-a jer oni su ti koji donose Zakone o sigurnosti prometa na cestama. Ne smijemo zanemariti ni Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao ni Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koji trebaju donijeti Zakone, pravilnike itd. A toga nema ništa, samim tim ni kvalitetne edukacije ne može biti.
U ovih 11 točaka (možda i više) treba prikazati i dati kritički osvrt na pripremljenost i opredijeljenost Hrvatske za europski suživot. A to ne znači samo prihvaćanje već i iznalaženje novih vrijednosti i standarda u prometnoj edukaciji sudionika u prometu, osobito vozača motornih vozila.
Hrvatske autoškole preko svoje udruge su pozvane i prozvane dati svoj puni i pravi stručni doprinos, jer obavljaju djelatnost od općeg interesa – interesa sigurnosti.
U vjeri i nadi da ćete prihvatiti naše mišljenje i podršku stojimo Vam na raspolaganju za boljitak djelatnosti osposobljavanja kandidata za vozače i zaštite budućih ciljeva.

S poštovanjem.

Predsjednik HAŠ-a
Nikola Vidaković dipl.ing.prometa