Udruga Hrvatske Autoškole
Gdje se nalazite:   Početna Novosti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

23.04.2017. // 15:24

Kliknite za veću fotografijuNaši se prijedlozi zasnivaju i na iskustvima korištenim u praksi, a njihova ugradnja u novi Zakon kao i u podzakonske akte u nekom bi budućem vremenu svakako olakšala i "prometnu integraciju" Republike Hrvatske u Europsku Uniju. Ne zalažemo se i ne slažemo se sa bezuvijetnim preuzimanjem europskih modela u osposobljavanju i provedbi vozačkih ispita.


Poštovani,
Hrvatske autoškole, kao jedinstvena nacionalna udruga autoškola, koja ujedno posjeduje i bogato stručno iskustvo u domeni djelatnosti što ih dio članova obavlja već dugi niz godina ovim želi pružiti stručni doprinos predstojećoj doradi važećeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Koncentrirali smo se na ona područja što ih uređuje Zakon u kojima svakodnevnim radom stječemo neposredno iskustvo, kao posebna vrsta "primjenjivača"- u uskome krugu institucija što su zadužene za samu provedbu ovog Zakona.
Riječ je o područjima u Zakonu sistematiziranim pod nazivom " Prometna pravila", "Vozači" i "Vozila", kako bi pro futuro novi propis donio konkretnu korist svim sudionicima u prometu na cestama, ali i nadležnim državnim tijelima olakšao ne baš jednostavnu primjenu ovog Zakona. (Kao što je poznato u MUP-u nema dovoljan broj ljudstva koji se bavi ovom problematikom)
Cilj nam je zajednički a to je novi Zakon - značio kvalitativni pomak u sigurnosti cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj, kao i manji broj prometnih nesreća na našim cestama.
Kako je poznato, Hrvatske autoškole bavi se djelatnostima organizacije tehničke kulture, naš je krug iskustava u tim područjima djelovanja doista velik i uočili smo u mnogim prigodama da je definiranje prometnih pravila u važećem Zakonu na žalost nedovoljno precizno i nekoherentno. Ovo je posebice relevantno kad pravila prometa primjenjuju neiskusni, mladi i nesigurni vozači - čemu svakodnevno svjedočimo. Mladim vozačima omogućimo lakše usvajanje znanja i vještina potrebnih za njihovu osobnu sigurnost u prometu na cesti - i sigurnost drugih.
Naši se prijedlozi zasnivaju i na iskustvima korištenim u praksi, a njihova ugradnja u novi Zakon kao i u podzakonske akte u nekom bi budućem vremenu svakako olakšala i "prometnu integraciju" Republike Hrvatske u Europsku Uniju.
Ne zalažemo se i ne slažemo se sa bezuvijetnim preuzimanjem europskih modela u osposobljavanju i provedbi vozačkih ispita.
Hrvatske autoškole kao stručna Udruga zasigurno je kompetentna sudjelovati u budućim izmjenama odredbi ZSPC, a posebno kada je riječ o osposobljavanju kandidata, sigurnosti prometa na cestama i utvrđivanju minimalnih uvjeta, odnosno standarde vozila u osposobljavanju.
Mišljenja smo da djelatnost mora zadržati taj status, kako bi ostala uređena i unificirana, a državnim institucijama je obveza jamčiti građanima da pod jednakim minimalnim uvjetima mogu istu uslugu obaviti bilo gdje na području Republike Hrvatske.

S poštovanjem,

Predsjednik HAŠ-a
Nikola Vidaković dip.ing. prometa